Telenor - just get the hell out of my life!

Nu är det snart jul igen och stackars arbetslösa ungdomar blir engagerade som säljare i det företag jag anser vara ett av Sveriges mest oseriösa. Detta är MIN åsikt men så fort jag vädrar mitt missnöje så hör jag massor med samma erfarenheter.
Hade 3 i flera år och var en NÖJD kund!
Sen lyssnade jag på ett säljarsamtal på den tiden jag svarade i min fasta telefon och en ung spoling bedyrade att TELENOR hade sveriges billigaste abonnemang och att JUST NU var det extra förmånligt att teckna avtal.
Vi jämförde vad jag betalade idag och det var billigare, men osäker på telefonsäljare som jag är så frågade jag flera gånger om NÅGOT mer tillkom på räkningen typ ingick moms, tillkom "uppläggningsavgifter" eller fakturaavgifter m.m.m.m.m. men "säljaren" lovade att det pris vi kommit överrens om var vad jag skulle betala. ...och så var det bara den lilla formaliteten med att spela in vad vi kommit överrens om...
Åtskilliga gånger så sa han "fel" och hoppade över vad han lovat osv och han stoppade bandinspelningen flera gånger och gjorde om det så att den skulle stämma överrens om vårt muntliga avtal.
Detta pga att JAG avbröt hans s.k. avtalsinspelning som jag kände inte var seriös!
Kändes konstigt att lämna 3 efter så många år men konkurrens är sunt OM den är hederlig!
Det dröjde några dagar innan ett annat företag ringde och skulle erbjuda sina tjänster - MOBILGIGANTEN!
Jag sa att jag bodde "in the middle of nowhere" och att jag hade täckning med min nuvarande telefon men knappt någon annan hade samma om de kom på besök. Säljaren hade "marknadens bästa" mobil han skulle skicka mig men den var ju dyr men utslaget på 24 månader så var det ju en struntsumma...
Den mobilen kom och fungerade endast som sänke om jag skulle fiska en vacker dag!
Fel nätinställning m.m.m.m. sa de!
Den ville ha 4G och det var inte utbyggt hos mig sa de!
Är det inget säljaren bör kolla upp innan han LOVAR guld o gröna skogar?????
Hade fått en headset med som satt bra och när de skulle ersätta den telefonen med en ny så var jag tvungen att skicka tillbaka hela paketet komplett, men de skulle skicka en ny telefon + ett ännu bättre headset!
Det dröjde någon månad men inget kom, och jag ringde och frågade varför;
Den tjej som lovat detta hade blivit mammaledig var svaret!
Som kund godtog jag inte att ett företag står o faller med en gravid tjej som fått barn utan ville ha det jag betalade för varje månad utan att ännu SETT!
Det kom en ny telefon till slut med knappar som knappt gick att messa eller skriva in ett telefonnummer med och ett headset som inte var värt namnet. Jag klagade naturligtvis men de ville inte ersätta skräpet med fungerande varor och jag köpte ist ett nytt headset privat.
Sen kom 1a räkningen och jag fick spel! Det var INTE den summa jag kommit överrens med "säljaren" om, och TELENOR hävdade att jovisst var det så och det hade de en bandinspelning på!
Jag var nu tvärförbannad och bad dem skicka den omedelbart!
De lovade att göra så en det tog veckor och ingen bandinspelning kom och jag ringer igen och frågar VARFÖR inget händer. NU fanns det plötsligt ingen bandinspelning kvar men att jag skulle få en klumpsumma för mitt "lidande" och kompensation för vad deras "säljare" lurat ihop för mig.
Summan var snål och felaktigt uträknad men nu började jag tröttna på att bråka!
Nästa räkning så ska jag plötsligt betala för INTERNET m.m.m. som aldrig använt!
Jag ringer och undrar VARFÖR igen!
Ja, du skickar MMS sa de (vilket ingick med typ 5000 MMS i abonnemanget utan extra kostnad)!!!!
VA???
Ja, det måste bero på mobilens inställningar och då får du ringa till NOKIA så att de får hjälpa dig, sa de då!
Jag ringer NOKIA och de frågar skrattande om jag har TELENOR och en rysning kryper längs min rygg men  jag svarar JA!
NOKIA säger att TELENOR själva gör alla inställningar på telefonen och att DE måste ändra den eller så fick jag göra en manuell ändring med deras hjälp.
Har för länge sen fattat vad TELENOR är för företag nu och ger upp!
Har ETT år kvar som fånge i ett avtal jag inte kommit överrens om med någon ärlig person.
Ser ungdomar stå i entren på ICA m.m. som "säljare" för det företag jag lärt mig att förakta och se ner på, och känner mig sååååååååååååå gammal när man bara vill spotta o gnälla på de stackarna som bara vill ha försörjning och en lön.
Synd bara att de valt en arbetsgivare som jag ALDRIG mer kommer ta i med tång ens...

En fotografs liv...

Följande text nedan är en mailkonversation från en av mina tidigare favoritmodeller som jag fotade från 2009-06-11 till i sommar då vi gemensamt med ytterligare en "sminkös" åkte till Italien (se tidigare blogg) på en fotoresa som urartade totalt eftersom de damerna tog kommando över resan och bestämde det mesta trots att jag stod för kostnaderna. Jag vägrade att fullfölja detta spektakel och erbjöd istället att köra hem modellen till hennes föräldrar, men drömmen om att knyta kontakter i Milano hägrade så jag åkte hem ensam i bilen fri från detta elände (trodde jag).
Idag, 6 månader senare så har uppenbarligen hennes karriär tagit fart i den agentur som fick henne att må dåligt. De hade sagt att hon var tvungen att gå ner ytterligare i vikt och ansåg att hennes rumpa var för stor. Till saken hör att modellen var den spinkigaste på Cosmodels sida redan, men hennes bakdel var absolut ingen nackdel. Detta gav henne ett skapat komplex och hon bad mig att ta bort vissa bilder som visade formen av hennes rumpa. Hon var min vän ansåg jag, och jag tyckte konstant synd om henne pga allt skit som hände i hennes liv så det var en självklarhet att ta bort de bilder hon inte gillade.
Hennes kropp hade tagit skada av en olycka ett antal år tidigare och hon mådde konstant dåligt, och ögonen återspeglade bara hennes ångest.
Att säga till en ung tjej att hon är död i blicken ca 300 gånger är inte kul (att kritisera en ung tjej är direkt livsfarligt) och själv fick jag höra att hon såg ut som en slö ekorre på alla bilder oavsett hur vacker hon än var. Själv gillade jag att se henne le vilket hände ofta trots hennes kroniska smärta.
Vi försökte verkligen allt för att få henne att hitta en annan känsla än "trötta ekorren". Tror hennes leende fastnade i mitt hjärta för det var nog min drivkraft. Är även idag väldigt stolt över en antal väldigt bra bilder vi tillsammans jobbade fram!
Gav henne massa okonventionella råd som jag hoppades på att hon skulle omsätta i sitt liv så att allt inte var lika svart som hon sa att livet var varje gång vi hördes. Hade en ung tjej gett henne samma råd så var det inget men i min position som man och fotograf så var jag utlämnad, och ville att hon själv skulle leta svar. Men tjat varje gång vi hördes gjorde att jag gav råd som inte alltid var "passande";
Det är t.ex. inte passande att säga till att hon skulle skita i att killen som bara ville sätta på henne och inget annat iaf dög som ett KK så att hon kanske utvecklades sexuellt och till slut blomma upp som kvinna.
- Skit i känslor sa jag! Fåfänga småpojkar kan inte ge sånt så utnyttja honom till att må bra fysiskt ist...
Till saken hör att hennes kille hon hade ett långvarigt "förhållande" till innan var konstant otrogen och att allt bara var elände i hennes liv.
Jag är inte psykolog och jag sitter inte inne med alla svar här i världen. Har inte bett om att vara bikt-präst och få lyssna på alla tonårsproblem. Vill alltid hjälpa de jag tycker synd om men dras med ner i deras världar av ångest och självmordstankar.
Efter denna tragiska modells diviga sätt så beslöt jag mig för att ALDRIG mer tycka synd om trasiga tjejer och tro att man kan hjälpa dem. De är trygga i sin misär och ger gärna andra skulden för att de inte kan ta sig ur skiten de oftast själva har skapat.
Den här veckan är det mina bilder som är boven i hennes liv och för andra gången i mitt liv så är beslutet av att få sin vilja igenom så viktig att en tjej idkar utpressning där hon hotar att dra mitt namn i skiten.
En lätt match för en ung tjej då samhället redan har ett färdigt synsätt på mitt yrke då man inte är kvinna.
Har blivit frågad om jag dödar folk av en ung tjej förra året, och en pappa blev rasande då hans dotter hade ett visitkort som jag hade bett att hennes föräldrar skulle få då jag själv inte ville diskutera modellplaner med en ung tjej osv osv...
Mitt yrke består av att exploatera männsikor och modellen själv bestämmer ju gränserna om inte min moral satt upp en gräns mycket tidigare. Samtliga av de större modellagentuerna visar både kvinnors bröst och vissa även kvinnans kön, och att slåss mot att inte bli klassad som en gammal gubbe på landet gör att man måste hamna i en zon där man närmar sig det man inte accepterar som fotograf med ett gammaldags synsätt.
Problemet är väl att livet går vidare och att modeller kan träffa en svartsjuk partner eller skaffar sig ett yrke där de bilder man tog inte längre är passande att de syns, anledningarna kan variera...
Oavsett så följer JAG lagen och är tillmötesgående mot TREVLIGA människor men diviga otrevliga människor som bara äter upp ens positiva energi och sen skiter dig i ansiktet gör mig spyfärdig. En del som har ytlig skönhet är vana vid att deras vänner och det motsatta könet gör vad som helst för dom, och blir skogstokiga när de inte får sin vilja igenom jämt. Då kommer deras inre fram likt en sprucken varböld...LÄS OCH DÖM MIG GÄRNA! DET KOMMER SÄKERT UT MASSA SPÄNNANDE FAKTA FRÅN DENNA F.D. VÄN I FRAMTIDEN för en dum eller sjuk människa inte fattar att vänlighet öppnar dörrar. Istället mommer gnäll och ständiga krav, läser lagtext som fan läser bibeln, och sen bryta mot lagen och utpressa med hot om smutskastning när man inte får sin nya vilja igenom;

Vad jag även kan lägga till är att jag lärt mig att modellers löften (muntliga löften) inte är värda luft så lade jag till att användningsområdet (på Cosmodels modellformulär) för alla de bilder jag tar omfattar både Cosmodels samt min egen hemsida, men rätten att använda bilden försvinner inte fast modellen blir borttagen från agenturen.
Detta då jag fotar, redigerar och marknadsför gratis har ännu ingen sagt ifrån vilket ju är fritt då de är mycket välkomna att fota sig hos andra i såna fall. Jag äger fortfarande rätten till bilden men får inte använda den i reklam då detta är knutet till modellens rätt till sitt eget utseende. Dock är hemsidor fråntagna detta om det inte rör sig om reklam för tjänst eller produkt vilket ju kan finnas på ett företags hemsida.


(Kursiverat text är skriven av modellen men har utelämnat hennes namn)Hej Lennart!
Tack för detta svar, detta kommer även vara mitt sista brev till dig och denna gången hoppas jag att du tar mig på allvar!
Alla bilder på mig ber jag dig för sista gången att ta bort, du vet precis lika väl som jag att dina så kallade yrkesmässiga tekniker inte är passande och att du lyckades lura mig är tyvärr djupt tragiskt. Men ung och dum och såg upp till dig, trodde att du visste vad du talade om så lyssnade jag...
Jag antar att jag inte var den första och inte heller den sista.
Jag tror inte att du vill att jag berättar historien om den riktiga Lennart, hur du har lurat och fått mig att må dåligt genom att både säga och göra saker som du påstår skulle gynnat mig och få bättre bilder. Nu i efterhand förstår jag hur dum och naiv jag var!
Jag hoppas du förstår att om bilderna på mig inte tages bort, kommer jag genom modellforum samt direkt mejl till modellerna i din agentur hänga ut min/vår historia om hur du fungerar som fotograf. Detta kommer förstås vara fruktansvärt att berätta för mig då detta inte är något jag är stolt över men kan jag hjälpa någon annan från att inte hamna i en sådan situation. Förstå att du utnyttjade din situation som fotograf emot mig, och även om min historia kommer vara jobbig att berätta så är det DU som är Äcklet!


Hoppas vi förstår varandra och jag förväntar mig ett sista svar på detta mail?

Jag ger dig 7 dgr att ta bort bilder och svara mig, efter det kommer jag lägga upp allt och berätta min version av Lennart M Sjöberg....From: fotolennart@hotmail.com
To: XXX
Subject: RE: Fråga?
Date: Tue, 13 Dec 2011 09:36:01 +0000

Skrivna avtal begränsar endast fotografens rättigheter och så länge dessa inte finns så gäller sveriges lagar.
Lagtexten är INTE till för att framställa åsikter enligt eget tycke som en del religösa läser bibeln.
Detta är en lag som prövats och är prejudicerande och lämnar inte något över för personliga tolkningar.
Du VET att jag gjorde VAD SOM HELST för din skull innan helvetesresan men den Lennart dödade du och jag begravde honom i Italien - så respekt för varandra är historia!
Av respekt däremot läste jag dina mail du skickat nu men det kommer bara mer gnäll och krav från ditt håll, och det har jag fått tillräckligt av så detta mailet var nu det sista jag någonsin läser och underförstått svarar på.
Ser inte längre på dina bilder. De finns bara där på min sida och inget lär hände med dom pga dig. De försvinner kanske en dag då jag helt enkelt vill slippa dom?

Lev nu ditt liv och glöm både mig och våra bilder så som jag gjort och ännu gör.

/L


From: XXX
To: fotolennart@hotmail.com
Subject: RE: Fråga?
Date: Tue, 13 Dec 2011 00:28:33 +0100


”Näringsidkare får icke vid marknadsföring av vara, tjänst eller annan nyttighet använda framställning i vilken annans namn eller bild utnyttjas utan dennes samtycke.”

markerat :annan nyttighet..  då det även förklarar att det inte behöver vara för reklam utan övrig exponering av bild.

Ska din bild läggas ut på Internet krävs ett likadant samtycke enligt Personuppgiftslagen (1998:204).


Spelar ingen roll om namn eller inte är med är det en bild som kan identifiera mig som person så måste du ha mitt samtycke.
Förstår inte varför du börjar yra om advokat, varför ska man alltid behöva gå till ytterligheter? kan vi inte som två vuxna människor med respekt emot varandra lösa detta.?

Jag vet precis som du vet att du tycks veta att man har lagen på sin sida, men faktum kvarstår att vi har inga avtal skrivna emellan oss och då kan du inte visa upp dom!

Så hoppas att vi kan lösa detta på ett moget och respektfullt sätt?

/XXX


From: fotolennart@hotmail.com
To: XXX
Subject: RE: Fråga?
Date: Mon, 12 Dec 2011 23:13:35 +0000

Jupp!

Så säger lagen om REKLAM men hemsidor är undantagna den lagen. PUL gäller vid bilder som är namnsatta med ditt namn vilket inte förekommer på min sida.

/L


From: XXX
To: fotolennart@hotmail.com
Subject: RE: Fråga?
Date: Mon, 12 Dec 2011 23:47:04 +0100

Lag (1978:800)
”Näringsidkare får icke vid marknadsföring av vara, tjänst eller annan nyttighet använda framställning i vilken annans namn eller bild utnyttjas utan dennes samtycke.”

Ska din bild läggas ut på Internet krävs ett likadant samtycke enligt Personuppgiftslagen (1998:204).


och du har inte mitt samtycke till detta..
De bilder du refererar till är ej publicerade vilket du gjort.

så hoppas vi kan lösa detta på bästa möjliga sätt?

/XXX


From: fotolennart@hotmail.com
To: XXX
Subject: RE: Fråga?
Date: Mon, 12 Dec 2011 22:37:29 +0000

Grattis till din nya karriär men samtycke krävs ej av modell och jag följer endast Sveriges lagar enligt upphovsrätt, och är du osäker på vad som gäller så finns det en länk på min framsida som klargör vad som gäller.
Tror Din karriär inte påverkas nämnvärt av vad du anser vara osmickrande bilder.
Sett betydligt värre bilder du tagit med andra så smaken är olika!

Lycka till!

Mvh, L


From: XXX
To: fotolennart@hotmail.com
Subject: Fråga?
Date: Mon, 12 Dec 2011 20:31:21 +0100

Hej Lennart.

Jag skulle vilja be dig om en tjänst, bilderna du har uppe på din privata hemsida har vi inte skrivit några modell avtal på.
Och tyvärr så är detta bilder jag inte tycker om och vill förknippas med mig.

Har läst på vad som gäller när ingen modellrelease är skriven, du äger självklart rättigheterna till bilderna men utan mitt samtycke har du inte rätt att visa upp dessa bilderna så som du gör.

Hoppas vi kan finna en lösning på detta och skriva ett avtal på våra bilder där vi kan mötas på halva vägen var så vi båda kan bli nöjda?
Många av dessa bilder finner jag väldigt osmickrande och ger en fel bild av mig som person och nu när min karriär tagit fart..

Önskar dig all lycka på den väg du valt att ta (vill dock inte vara med på den resan)

Hälsningar:

XXX (Cencurat namn samt modellagentur)

Jul igen...

Ser människor på språng och tomtar överallt. Reklamen i TV blir ännu mer larvig vilket man inte trodde var möjligt. B-kändisar ger ut "jul-skivor" och sjunger på Jul-konserter vilket påannonseras i glättig ton. Mat-affärerna slåss om kunderna med massa olika lockpriser på must o skinka...
Så man kan väl säga att allt är som vanligt innan kriget i mellandagarna börjar o köphysterin når sjuka höjder!
Skönt att bo så avsides som man gör så att man slipper den värsta vågen men EN sak får mig att må riktigt bra och njuta av denna tid på året;


Mejerierna har nog samtliga börjat med att tillverka denna lilla tetra och det GILLAR jag! :)
God Jul på Er alla...
Mvh, Er L

RSS 2.0